Блог
//Натхнення втрачене допоможемо відшукати тобі миНатхнення втрачене допоможемо відшукати тобі ми
Uk
Ru
24 Травня 2016

Натхнення втрачене допоможемо відшукати тобі ми

Nakitel, Накитель, Ми розробляємо майбутнє

Дуже складно іноді знайти свіжу задумку або тему, яка дійсно заслуговує на увагу. Джерело ідей вичерпалося, то як же його відновити? Причому такі періоди можуть тривати не день і не два – не кидати ж все і йти від відчаю туди, де думати не потрібно.

Єдиної відповіді або чарівного алгоритму дій, на жаль, немає. Як і не існує магічного заклинання, після промовляння якого «повалять» креативні та свіжі ідеї, ніби лавина з вершини. А так хотілося б.

Отже, де шукати натхнення і як його «заарканити» для продуктивної роботи?

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Не так вже й погано іноді попросити допомоги. Особливо, якщо мова йде про вашу аудиторії. Поставте пряме питання: «Друзі, що б ви хотіли побачити?». Можна придумати вікторину або опитування. Це не означає, що вам почнуть пропонувати варіанти, з яких ви, як «біг бос», будете вибирати. Але, безумовно, з'явиться пожива для роздумів, яка, цілком можливо, і з творчого застою вас виведе.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Якщо не заглиблюватися в особливості професій і трохи перефразувати відомий вислів всіх мам, то вийде досить непогана порада з реанімації натхнення. Сформулювати її можна приблизно так: якщо сісти і чекати натхнення, як манни з небес, то дійсно паралельно можна шукати іншу роботу, краще навчіться його шукати. «Де?», – Запитаєте ви. Відповідь проста – навколо вас. Спробуйте не просто дивитися навколо, а бачити. Допомогти може найменша дрібниця, яка стане цікава вашому погляду. «Візьміть» цю дрібницю і почніть в вашій уяві трансформувати її. Переміщайте речі в інші, абсолютно незвичайні системи, міняйте місцями звичне, перетворюйте з однієї форми в іншу. Загалом, дайте волю уяві, можна навіть до абсурду довести вашу фантазію. Це чудова зарядка, яка послужить «електричним зарядом» для вашого натхнення (тільки не тим, що остаточно вб'є його, а тим, що змусить механізм запрацювати).

Натхнення - це така гостя, яка не любить відвідувати ледачих. (Петро Чайковський)
 
Nakitel, накитель, разработка сайтов

Запам'ятайте, нехай це стане вашим недоторканним правилом: записуйте все ідеї. Нехай вони будуть нелогічними, абсурдними, несвоєчасними і навіть можуть здаватися вам зовсім нецікавими, однак пишіть. Такі записи потім можуть стати для вас поштовхом до нового творчого переосмислення. А блокнот стане справжньою «скринею зі скарбами», до якої ви будете частенько повертатися. Звичайно, це за умови регулярного поповнення.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Ви давно хотіли щось зробити, але так і не зважилися? Саме час відкинути всі забобони і страхи, а разом з ними і «зараз не час», «це нерозумно», «краще перевіреним способом». Шаблонність і буденність – найлютіші вороги вашої музи. Не хочеться вас засмучувати, але зараз саме час переходити в цій боротьбі на її бік. Розрив шаблону діє на уяву, як нашатир при втраті свідомості.

Прекрасний метод, який запропонував у своїй лекції Метт Катс, – пробуйте протягом 30 днів робити щось нове. Це може бути що завгодно: піти незвичним маршрутом на роботу, взяти кави не в своєму улюбленому місці, взяти незвичайний обід, купити інші жуйки і так далі. Поступово з дрібниць переходьте до більших змін. Так, цей метод вимагає більше часу, але ефект може дійсно вразити. До того ж це дуже цікаво і пізнавально.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Відмінний метод для пошуку свіжих і неординарних ідей – мозковий штурм, його ж називають брейнштурм. Правда, для цього вам буде потрібен напарник або навіть кілька напарників. А ще дуже добре випробовувати такий метод без підготовки. Мозковий штурм, по суті, можна назвати навіть не пошуком ідеї, а справжнім нещадним полюванням на неї. Цей задум належить Алексу Осборну, який був упевнений, що будь-яка ідея має право на життя, навіть найфантастичніша. Суть проста – під час обговорення учасники висловлюють якомога більшу кількість варіантів, нехай навіть фантастичних. Головний принцип – ніякого осуду, учасники повинні максимально відпустити свою уяву. Після мозкового штурму у вас однозначно знайдеться чудова ідея, яку варто розвивати. Нею може виявитися найкраща із запропонованих ідей, комбінація декількох варіантів або те, на що наштовхнув вас процес нестримного польоту фантазії. 

Також можна скористатися ще одним методом, який називається синектика. Ця техніка заснована на аналогії і перенесенні рішень з інших об'єктів.

Бажаємо вам натхнення і неординарних ідей. А які ви знаєте методи? Діліться своїми секретами в нашому Фейсбуці.