Блог
//Як юзабіліті допоможе уникнути помилкової ракетної тривогиЯк юзабіліті допоможе уникнути помилкової ракетної тривоги
Uk
Ru
01 Лютого 2018

Як юзабіліті допоможе уникнути помилкової ракетної тривоги

Nakitel, Накитель, Ми розробляємо майбутнє

Дизайн, ти до кого: до розумних, чи до красивих? Гавайські урядовці так і не визначилися, тому маємо: 13 січня 2018-го року жителі Гаваїв отримали попередження про ракетну атаку на свої телефони. Перевіряти інформацію хоча б двічі ніхто не любить, та і в уряді, нібито, жартівників не має бути — тому мешканці островів без зайвих роздумів здійняли цілком виправдану паніку.

Система ЧС у Гавайській адміністрації надто заплутана. Замість того, щоб просто натиснути на кнопку, працівники повинні вибрати посилання зі списку варіантів з незрозумілими назвами. Через заплутаний інтерфейс (чи банальну неуважність, що теж цілком можливо) оператор випадково натиснув на посилання «PACOM (CDW) — State Only» замість «Drill — PACOM (CDW) — State Only». І, власне, відправив жителям Гаваїв смс-повідомлення про ракетну тривогу.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Що таке юзабіліті і для чого воно потрібне

Юзабіліті — не просто модне слово. Це набір характеристик сайту, які допомагають користувачеві максимально швидко вирішити свою проблему. Поняття «юзабіліті» включає в себе швидкість завантаження веб-ресурсу, рівномірне заповнення простору елементами дизайну, зручна навігація і т.д.

Якщо порівнювати веб-ресурс з теслярським столом, то юзабіліті — це органайзер для інструментів, а цільові дії — самі інструменти. Органайзер допомагає знаходити інструменти швидше, сортує їх по категоріям — а значить економить час тесляра. І чим зручніше органайзер, тим менше часу тесляр витрачає на роботу.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

При плануванні розробки сайту й складанні технічного завдання дуже важливо зробити так, щоб сайт був «дружнім» з майбутніми відвідувачами: користувач має завжди чітко розуміти, де швидко знайти потрібну інформацію.

Економія часу — це одна з головних причин створення «юзабельних» веб-ресурсів. Якоб Нільсен, засновник «Nielsen Norman Group», говорить: «Вивчення поведінки користувачів у веб-просторі показує, що вони погано сприймають повільні сайти та сайти зі складним дизайном. Люди не хочуть чекати. Також вони не прагнуть вивчати, як користуватися домашньою сторінкою. Не існує такого поняття, як вивчення веб-сайту або інструкція веб-сайту. Люди прагнуть зрозуміти функціональність відразу ж після швидкого сканування сторінки, за декілька секунд».

Незалежна аналітична компанія Forrester Research провела власне дослідження впливу юзабіліті на рівень продажів сайту. Виявилося, що інтернет-магазини втрачають близько 50% покупців,через те, що вони не можуть знайти потрібний товар на сайті. Близько 40% користувачів не повертаються на сайт, якщо  попередній досвід роботи виявився негативним.

Як перевірити юзабіліті сайту

Тестування юзабіліті проводиться у три етапи. На першому етапі для оцінки якості формується фокус-група, яка користується продуктом і дає йому свою оцінку. Важливо, щоб члени фокус-групи були цільовою аудиторією продукту. Деякі дизайнери надають перевагу польовим дослідженням — наприклад, випуску демо-версій або перевірці веб-ресурсів разом з потенційними користувачами прямо на місці зустрічі. Такий метод первинного збору даних дає максимально неупереджену оцінку.

На другому етапі, після отримання результатів укладається план тестування. Це буде список задач уже для професійних тестувальників, які перевірятимуть продукт на наявність недоліків. Від того, наскільки якісно і чітко буде прописано список завдань і залежить рівень глибинності перевірки веб-продукту.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

На третьому етапі відбувається безпосереднє фіксування помилок та їх виправлення. Тестування може відбуватися і декілька разів підряд — поки додаток чи сайт не стане ідеально зручним для користувача.

Як UX writing допоможе підвищити рівень юзабіліті

Немаловажливу роль у сприйнятті веб-продукту грає контент. На сьогодні текстами, що продають, займаються не тільки копірайтери. Потреба в адаптивних і швидких інтерфейсах спровокувала утворення нової професії — UX-райтер.

UX, або user experience — це досвід, який отримує користувач під час використання веб-продукту. Задача веб-дизайнера зробити цей досвід позитивним завдяки швидкій та результативній взаємодії користувача з інтерфейсом. А завдання UX-райтера — оформити текстове наповнення веб-ресурсу так, щоб користувач не закрив сайт або додаток через те, що так і не знайшов потрібну кнопку. 


UX-райтер починає працювати над проектом одночасно з UX-дизайнером: закладає основу прототипу, розшифровує ІТ-термінологію і перекладає її на мову користувача. При створенні елементів функціональної частини додатку або сайту, UX-райтер підбирає правильні слова, щоб користувач інтуїтивно розумів цільовий напрямок дії.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Якби Гавайська адміністрація краще попрацювала над інтерфейсом свого сайту, то оператор навряд чи переплутав би такі принципово важливі кнопки.

Як показує практика, юзабіліті попереджає розвиток хибних ракетних тривог.