Блог
//7 смертних гріхів SMM7 смертних гріхів SMM
Uk
Ru
29 Грудня 2015

7 смертних гріхів SMM

Nakitel, Накитель, Ми розробляємо майбутнє

Кількість користувачів соціальних мереж зростає з кожним роком. У 2015 році число активних акаунтів соціальних мереж досягло 2,2 млрд. Це становить майже 28% від світового населення.

А це означає, що для бізнесу в інтернеті відкриваються просто неймовірні можливості.

SMM – це процес залучення уваги до бренду або компанії і генерація трафіку через соціальні мережі. Ведення корпоративного блогу або сторінки в соцмережі підвищує впізнаваність бренду і привертає цільову аудиторію.

Але є одне «але».

SMM буде працювати, якщо сам процес маркетингу організований правильно

У статті ми зібрали найпоширеніші помилки працівників SMM, які «вбивають» трафік:

1. Відсутність контент-плану

Планування завдань – важливий етап у будь-якій справі. У контент-плані прописується кількість постів у день / тиждень / місяць, їх тематики, стиль викладу і багато інших деталей.

Для складання ефективного контент-плану потрібен глибокий аналіз цільової аудиторії і розробка стратегії просування.

Тим не менш, зайва скрупульозність може зашкодити. Не варто занадто обмежувати кількість постів, їх тематики та обсяги. Помірні експерименти з візуальним і текстовим контентом тільки заохочуються.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

2. Занадто частий або рідкий постинг

Для формування позитивного іміджу бренду цілком достатньо 2-3 поста в день. Більш частий постинг дратує користувачів.

Уявіть, що ви ввечері захотіли продивитися новини в особистому акаунті, а там 20 постів поспіль на одну тему. Навіть якщо тема надцікава, знайдеться дуже мало людей, які стануть читати всі повідомлення. Втратити підписника в такому випадку – раз плюнути.

Єдиним винятком є ​​ЗМІ в соціальних мережах, але й тут кількість постів повинна знаходитися в межах 10-ти в день.

Не варто також впадати в іншу крайність. Пости раз на декілька днів принесуть занадто маленький відгук і забезпечать дуже повільний розвиток аккаунта. Тут винятків немає.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

3. Однотипний контент

Урізноманітніть свій аккаунт. Використовуйте всю широту можливостей текстового і візуального контенту. Ваше завдання – зацікавити користувача і зробити аккаунт цікавим, а одноманітність може тільки навіяти нудьгу.

Розбавляйте тексти фото та відеоматеріалами, пишіть серйозні аналітичні і легкі розважальні статті, використовуйте інфографіку.

Пам'ятайте: 2 однакових за стилем і виконанням пости підряд – це вже злочин.

Експериментуйте. Раз на тиждень пробуйте постити нестандартний контент, який дещо вибивається із загального стилю. За кількістю відгуків ви зможете дізнатися, в якому напрямку варто вдосконалюватися.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

4. Копіпаст текстів і зображень

У соціальних мережах діють міжнародні законодавчі норми про авторське право. Постити в корпоративному акаунті запозичені тексти і картинки варто обережно.


По-перше, потрібно отримати дозвіл автора: письмовий або усний.

По-друге, обов'язково вказати посилання на автора або оригінальний пост.


Такий крок виправданий для масштабних тематичних статей або аналітики, але неприйнятний для розважальних або інформаційних матеріалів.

Дуже безглуздо виглядають зображення, прямо взяті з пошуку картинок. Деякі навіть примудряються запостити зображення або фото з чужим лейблом або посиланням. А за повністю «запозичені» пости можна навіть отримати позов від правовласників.

Дизайнеру і копірайтеру потрібно працювати в парі, щоб у результаті отримати якісний і унікальний контент.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

5. Неправильна робота з відгуками і коментарями

Обов'язково відстежуйте настрій підписників і враховуйте їхні побажання. Пам'ятайте, що потрібно стежити за порядком у коментарях. На позитивні відгуки варто відповідати вдячністю, а з негативними потрібно працювати більш ретельно.

  1. Звертайтеся до підписника тільки на «Ви», незалежно від віку користувача.
  2. На кожне звернення, яке передбачає відповідь, слід відповісти протягом 24 годин. Навіть на дуже безглузді. Більше того, відповідь має бути коректною та максимально точной. Чим швидший і точніший feedback, тим вища лояльність користувача.
  3. Кожен негативний відгук необхідно обробляти з особливою увагою. Вивчіть підгрунтя невдоволення і постарайтеся вирішити проблему. Рекомендується зв'язатися з підписником, який залишив даний відгук, і під час особистого листування дізнатися про його причини.

Ні в якому разі не видаляйте негативні відгуки!
Детальний гайд по роботі з неприємними відгуками ви знайдете в статті «6 принципів роботи з негативними відгуками».
Nakitel, накитель, разработка сайтов

6. Велика кількість реклами

Пам'ятайте, що соціальні мережі – це насамперед майданчик для спілкування та розваг. Користувачі не чекають реклами і не стануть її терпіти.

Пряма реклама в соціальних мережах – це шлях в нікуди.

Людям хочеться спілкуватися, читати жарти і дивитися на фотографії котиків. У вас повинен бути вагомий привід, щоб відірвати користувача від такого проведення часу.

Це можливо в 2 випадках:

  1. У вас настільки цікавий і затребуваний продукт, що «продає себе сам»
  2. Ви підносите цілком звичайний продукт дуже цікаво і захоплююче

І ще, завжди варто оцінювати доцільність створення корпоративного акаунта в соцмережах. Це актуально, якщо ви пропонуєте товар або послугу для роздрібного ринку. Але для B2B ситуація кардинально змінюється.

Як ви думаєте, чи зможе компанія, яка продає ракетні двигуни, знайти покупців в соціальних мережах? Тут ми повертаємося до питання про цільову аудиторію. Якщо аналіз показав, що потенційних споживачів достатньо – вперед і з піснею в SMM. Але дії навмання можуть призвести до не зовсім очікуваних результатів.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

7. Зневажливе ставлення до SMM

SMM – це один з інструментів підвищення лояльності бренду. Призначений він не для лайків та веселощів передплатників. Перед SMM стоять серйозні цілі:

  • Покращення іміджу 
  • Підвищення впізнаваності 
  • Прямі і непрямі 
  • Безпосереднє дослідження цільової аудиторії

Все це вимагає певного запасу знань маркетингу, копірайтингу, верстки, дизайну та психології. Корпоративна сторінка разюче відрізняється від особистої, адже вам слід враховувати інтереси та вимоги цільової аудиторії і споживачів.

Якщо ви вважаєте, що в SMM можна справлятися одному і приділяти веденню сторінки 2 години в день, то будьте готові розчаруватися. Для повноцінного та ефективного просування необхідна участь як мінімум трьох фахівців: керівника, дизайнера і копірайтера.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

p.s. Бонус. Ще 2 чутливих погрішності SMM

Помилки в тексті і заголовках

Грамотність – найважливіший фактор в SMM. Для постів в соціальних мережах потрібна проста і зрозуміла мова, без зайвих фразеологізмів і метафор. Але орфографія і пунктуація повинна бути ідеальною.

Навіть одна пропущена кома може викликати обурення, а систематичні помилки – це прямий шлях до втрати потенційних клієнтів і створення негативного іміджу.

Кілька людей можуть не помітити помилки, але завжди знайдеться той, кого дратує неграмотність. Такі користувачі прочитають кілька постів і підуть, не попрощавшись.

«Баяниста» мода

Обов'язково стежте за трендами соціальних мереж. Популярні жарти, картинки, цікаві статті варто відстежувати, щоб самому навчитися створювати вірусний контент.

Новина, яку всі обговорювали 3 дні тому, сьогодні може виявитися страшенним моветоном і просто «баяном». Використовуйте контент такого типу з обережністю.

Просування в соціальних мережах - потужний іміджевий інструмент. Використовуйте його правильно!