Блог
//Урок створення подвійної експозиціїУрок створення подвійної експозиції
Uk
Ru
24 Лютого 2016

Урок створення подвійної експозиції

Nakitel, Накитель, Ми розробляємо майбутнє

Поява поняття подвійна експозиція – звичайна випадковість. Ще за часів плівкових фотоапаратів такі зображення виходили, коли, через свою забудькуватість, фотограф забував перемотати плівку, в результаті два кадри наложувалися один на одного. Те, що колись було помилкою фотографа, сьогодні стало модним трендом в дизайні та фотографії. Відтворити цей ефект можна за допомогою фотоапарата, але також є можливість зімітувати його в Photoshop.
Наш урок присвячений одному із способів створення подвійної експозиції в програмі Photoshop. Спробуйте створити абстрактне і дуже цікаве зображення разом з нашим дизайнером Настею. У статті наведені комбінації для Mac, в яких використовується клавіша Cmd. На інших комп'ютерах її функції виконує клавіша Ctrl.

1 етап – Вибір фотографій

Для роботи слід підібрати два зображення. Перше фото – це основний об'єкт, а друге зображення – це фон, який буде в подальшому наложуватися на основне фото. Врахуйте, що краще за все, якщо основна фотографія матиме контрастний фон, інакше складніше буде вирізати волосся (якщо це людина) та інші дрібні деталі. У нашому уроці в якості основного фото використовуємо зображення дівчини.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

2 етап – Обтравлення основного об'єкта

Для обтравлення людини створіть шар-маску (Q) і пензлем (B) зафарбуйте об'єкт (детально все, крім волосся, оскільки його зробимо окремим етапом). Після заливки об’экта пензлем, натисніть Q (quick mask), що перетворить наш шар-маску в виділення, яке потрібно перенести на наступний шар (Cmd + J).

Nakitel, накитель, разработка сайтов

3 етап – Обтравлення волосся

На цьому етапі слід так само створити шар-маску і пензлем виділити волосся (приблизно по його контуру).

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Після цього знову натисніть Q, переключіться на інструмент M (виділення), і, викликаючи контекстне меню правою кнопкою, виберіть функцію «Уточнити край».

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Ставимо галочку на «Розумний радіус» і рухаємо повзунок радіусу, дивимося на результат – контури волосся повинні виглядати максимально натурально. Радіус залежить від розміру фотографії і текстури волосся, тож універсального рецепту тут немає.

Так само переміщаємо повзунок «Змістити край» і дивимося на результат. В кінці ставимо галочку на «Очистити кольори» і робимо Вивод в «Новий шар».

Nakitel, накитель, разработка сайтов

В результаті має вийти два шари: перший шар з вирізаною дівчиною з поганою зачіскою, а також окремий шар з нормальним волоссям, але без дівчини (важливо, щоб окремий шар з волоссям був поверх першого). Якщо ж шар з волоссям виглядає надто прозорим – можна його дублювати (Cmd + J). Об'єднуємо шари з волоссям і вирізаної фігурою.

4 етап

Знебарвлюємо нашу дівчину (Зображення – Корекція – Знебарвити) і підбираємо їй потрібний колір фону.

Вставляємо другу картинку з ландшафтом (швидше за все, вона відразу вставиться як фон зображення дівчини, але нам потрібно перенести її поверх дівчини).

Nakitel, накитель, разработка сайтов


Виділяємо справа в списку шарів шар з ландшафтом, і, затиснувши Cmd, натискаємо по мініатюрі шару з вирізаною дівчиною. Знизу в панелі вибираємо функцію «Додати векторну маску». В результаті маємо ландшафт за формою дівчини. Прозорість ландшафту зменшуємо до потрібної вам (в даному випадку це було 45%).

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Поміняти розташування ландшафту (підлаштувати його під дівчину) можна, натиснувши на ланцюжок між мініатюрою шару і маскою шару (тим самим відв'язавши їх один від одного), після чого потрібно вибрати саму картинку шару і натиснути Cmd + t (transform), де вже можна буде міняти його положення, кут, розмір і що завгодно.

Контраст, яскравість і півтони фону можна відкоригувати в панелі Криві (Зображення– Корекція– Криві) або натиснувши Cmd + M.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Після цього слід знебарвити і зображення фону (Зображення – Корекція – Знебарвити), а потім відкоригувати його колір в панелі Вибіркова корекція кольору (Зображення – Корекція – Вибіркова корекція кольору). В панелі Кольори вибираємо Нейтральні, задаємо потрібний відтінок.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

5 етап

Дублюємо наше зображення з дівчиною (Cmd + j) і ставимо цей шар поверх нашого шару з фоном. У режимі Накладання вибираємо Множення. Задаємо потрібну прозорість.
Створюємо окремий шар-маску для цього об'єкта (в панелі знизу) і пензлем (b) можемо прибрати зайві накладення фону або, навпаки, повернути їх на місце.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

При роботі з шарами-масками потрібно переконатися, що в панелі кольорів виставлені білий і чорний (чорний колір працює приблизно як гумка, а білий – повертає назад стерте гумкою).

6 етап

В принципі, на цьому можна було б зупинитися. Але якщо ви вважаєте, що фотографії чогось не вистачає або якась область вийшла занадто однотонною, а вам цього не потрібно, то можна додати ще один шар із зображенням. Робимо це за тим же принципом, що і раніше.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

В даному випадку поверх картинки було додано ще одну зі світлим листям, щоб трохи розбавити однотонний фон. Використано режим накладення «Освітлення основи» (знову ж таки, це залежить від зображення, тут можна спробувати різні варіанти).

Nakitel, накитель, разработка сайтов


В кінці завжди можна відрегулювати потрібні шари за кольорами або контрастом. Діліться своїми роботами в коментарях до посту на нашому Фейсбуці.