Блог
//ЕФЕКТИВНЕ ВИКОРИСТАННЯ EMPTY SPACE ЕФЕКТИВНЕ ВИКОРИСТАННЯ EMPTY SPACE
Uk
22 Квітня 2016

ЕФЕКТИВНЕ ВИКОРИСТАННЯ EMPTY SPACE

Nakitel, Накитель, Ми розробляємо майбутнє

Менше значить більше – принцип сучасного веб-дизайну. Якщо раніше сайти майоріли великою кількістю різних елементів, а порожній простір вважався ознакою несмаку, то сьогодні все кардинально змінилося. Ви ще маєте пам’ятати ті “темні” часи, коли очі розбігалися, а увага розсіювалася на всюдисущі банери, іконки, шматки тексту, анімації та інше. А ви всього лише хотіли дізнатися, як зварити гречку. Та світло прийшло, і темрява позаду.

У дизайні під терміном “порожній простір” розуміють ділянки сторінок сайтів, на яких не розміщені жодні об’єкти та елементи. Іноді хибно порожній простір асоціюють з білим кольором, але насправді колір може бути будь-яким, як і текстура. 

Якщо в когось ще залишаються питання щодо доцільності використання empty space (він же порожній чи негативний простір), то уявімо просту ситуацію. Порівняємо сайт з мозаїкою, яка має цілісний малюнок. Щоб її зібрати необхідно поєднувати частинки мозаїки клеєм. Подібне відбувається і при створенні дизайну сайту, а порожній простір – це  і є клей. Саме він дозволяє створити органічне полотно сторінки сайту, визначити структуру сторінки та порядок читання, перегляду. Правильне використання негативного простору дозволить вести користувача саме тим шляхом, який задумали ви. Таким чином, порожній простір стає важливим елементом дизайну, який також несе смислове навантаження.

Порожній простір має два аспекти впливу: естетичний та практичний. Щодо естетики, то завдяки цьому прийому сайт набуває певної елегантності, лаконічності. Практичний аспект використання негативного простору полягає в:

  • досягненні кращої читабельності;

  • полегшенні взаємодії користувача із сайтом;

  • розвантаженні сторінок;

  • створенні контрасту;

  • розстановці акцентів.

З призначенням розібралися, тож тепер поговоримо про ефективне використання empty space.

Сфокусуватися на головному

Порожній простір можна вдало використовувати для концентрації фокуса на головному посилі сторінки. Особливо такий прийом спрацьовує, коли є конкретне призначення сайту. Наприклад, сайт яким користується кожен – google.com. Практично порожня сторінка, по центру якої розміщений логотип та рядок пошуку – це все, що знайдемо тут. Та в цьому і суть, адже це пошукова машина. І від конкретного призначення користувача нічого не відволікає.

Вдало працює цей прийом і на сайті Gogoro. В центрі сторінки екологічний скутер, навколо порожній простір, є лише невеликий текст. Це все допомагає сконцентрувати увагу на головному посилі – придбання екологічного скутера.

Gogoro

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Доступність інформації

Уявіть собі занедбану кімнату, де повно хламу. В ній є річ, яку вам потрібно знайти, та зробити це буде дуже важко через купу зайвих речей. Те ж і з сайтом – потрібну інформацію знайти непросто, коло сторінка надто нагромаджена. Інформація на легких сторінках сприймається краще і швидше, такого ефекту допоможе досягти негативний простір.

Apple

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Розстановка акцентів

Порожній простір дозволяє створити естетику сайту, а також правильно розставити акценти на головному. Сконцентрувати увагу – ось головне завдання. Коли на сторінці домінує негативний простір, важливі елементи відразу притягують погляд.

Overclothing

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Контраст кольорів

Одним із ефективних способів використання порожнього простору є виділення кольорів за допомогою контрасту. Це діє, адже привертає увагу користувача. Це ефективний спосіб підкреслити важливі деталі та покращити читабельність.

VO2 Group

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Організація та керування

Негативний простір – чудовий спосіб організації елементів макета. Завдяки йому можна групувати блоки контенту та диференціювати їх між собою. Крім того, це дає дизайнерові можливість розповідати власну “історію”, вести користувача по сторінці послідовно, від одного елемента до іншого. Така собі “гра”, де негативний простір дозволяє встановлювати правила самому дизайнеру.

Webydo

Nakitel, накитель, разработка сайтов