Блог
//Штучний інтелект - що говорять "великі"Штучний інтелект - що говорять "великі"
Uk
Ru
17 Листопада 2017

Штучний інтелект - що говорять "великі"

Nakitel, Накитель, Ми розробляємо майбутнє

Тема штучного інтелекту є однією з найбільш обговорюваних. Одні бачать загрозу, а інші – неймовірні можливості і разючу перспективу для людства. На два табори поділилися і “великі” світу ІТ та науки. Вирішили зібрати для вас ці думки.

Стівен Хокінг, відомий фізик-теоретик

Nakitel, накитель, разработка сайтов

«Я побоююся, що штучний інтелект скоро зможе взагалі замінити людей. Якщо ми зможемо зробити роботів розумнішими за себе, то ніщо не завадить їм з легкістю обійти нас у розвитку»

«Поряд з вигодами штучний інтелект також створить загрози. Кажучи загалом, поява потужного ШІ буде або кращим, або гіршим, що коли-небудь траплялося з людством» 

Ілон Маск, CEO Tesla і SpaceX

Nakitel, накитель, разработка сайтов

«Штучний інтелект — фундаментальний ризик для людства. ДТП, авіакатастрофи, неякісні ліки та погана їжа такими не є»

«Штучний інтелект загрожує не тільки кожному з нас, але і всієї цивілізації. Ось чому так важливо проводити якомога більше досліджень в області безпеки ШІ»

Маск допускає, що роботи і алгоритми вийдуть з-під контролю людини і «відправляться на вулиці вбивати людей».

Така заява Маска спантеличила нашого наступного героя і стала причиною невеликої онлайн-перепалки.

Марк Цукерберг, засновник Facebook

Nakitel, накитель, разработка сайтов

«У мене є тверда думка про ШІ. Я налаштований оптимістично. Я абсолютно не можу зрозуміти скептиків, які постійно розвивають сценарії кінця світу, пов'язаного з ШІ. Я вважаю, що це негативно впливає на індустрію. Це безвідповідальний підхід. І якщо сьогодні ми отримуємо тільки плюси від ШІ, і немає передумов до зворотного, звідки з'являються всі ці страхи?»

І відповідь Маска не забарилася, дуже тонка і з тим нещадна: «Я б не став називати штучним інтелектом автоматизацію побутових функцій. Це не ШІ вмикає світло і встановлює температуру», - прокоментував Маск, натякаючи на обмежене бачення Цукерберга у цьому питанні.

Стів Возняк, співзасновник Apple

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Раніше Стів був доволі занепокоєний роллю ШІ: «Якщо комп'ютери зможуть замінити людину у всьому, то з часом вони просто витіснять її звідусіль через малу ефективність. Рано чи пізно, але комп'ютери візьмуть верх. Це поза всілякими сумнівами».

«Коли я уявляю, що буду вихованцем для хитромудрих машин майбутнього, я мимоволі задаюся питанням — а чи щаслива моя собака?»

Та наразі свою думку змінив кардинально: «Жодна з машин не може взяти і подумати: "Чим би мені зайнятися сьогодні?" Таке можливо тільки після настання сингулярності, якщо можливо в принципі. Мозок же явище набагато складніше, ніж система обробки певної кількості інформації за певний термін. Штучний інтелект буде розвиватися поступово, і з часом стане так само незамінний, як смартфон сьогодні» 

Білл Гейтс, засновник корпорації Microsoft

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Ще один «перебіжчик», який за декілька років змінив своє відношення до штучного інтелекту. Спершу: «Я в тому таборі, який стурбований перспективою розвитку супер-інтелекту. Спочатку машини будуть виконувати більшу частину роботи за нас, проте не матимуть супер-інтелекту. Це добре, якщо ми правильно будемо цим керувати. Через кілька десятиліть штучний інтелект стане досить розвиненим, щоб стати причиною для занепокоєння».

І зараз: «Люди не повинні відчувати, що їм загрожує так звана проблема контролю, яка хвилює Ілона Маска. Це той випадок, де я не згоден з Ілоном. Ми не повинні панікувати з цього приводу. Але і не повинні ігнорувати той факт, що в кінцевому підсумку ця проблема може виникнути».

Діліп Джордж, співзасновник стартапу штучного інтелекту Vicarious

Nakitel, накитель, разработка сайтов

«Історія пам'ятає багато панік навколо різних технологій, від парового двигуна до ядерної енергії та біотехнологій. Ви продасте більше газет і квитків в кіно, якщо зіграєте на істерії, і зараз, на мій погляд, відбувається те ж саме: люди роздмухують страхи навколо штучного інтелекту. Як вчені, ми повинні інформувати громадськість про різницю між Голлівудом і реальністю. Спільнота штучного інтелекту не стоїть ще навіть на порозі створення чогось подібного, про що варто турбуватися».

А ви вже визначилися на чиєму ви боці? Людей чи машин? :)