Блог
//Instagram vs Facebook — що краще для бізнесу?Instagram vs Facebook — що краще для бізнесу?
Uk
Ru
22 Грудня 2017

Instagram vs Facebook — що краще для бізнесу?

Nakitel, Накитель, Ми розробляємо майбутнє

Сьогодні соціальні мережі надають широкі можливості для просування бізнесу, підвищення рівня впізнаваності бренду та формування позитивного сприйняття. Лишається тільки визначитися — яка із соцмереж принесе більше користі саме вашому бізнесу. Давайте разом розбиратися, на яку з найпопулярніших соціальних мереж світу варто звернути увагу перш за все.

Нехай чесний двобій у форматі «Best of 3» покаже — хто тренувався, а хто на дивані лежав!

Раунд 1. Де простіше налаштувати рекламу

Instagram, покажи, на що здатний!

Після того, як Insta став частиною Facebook, в найфотогенічнішу соціальну мережу прийшла улюблена фішка Цукерберга — комерційна реклама. Відтепер навіть не обов’язково бути зареєстрованим у Instagram, адже рекламний кабінет прив’язується до фейсбучного Ads Manager-а. Також Insta буде прикріплювати підпис та посилання на персональну сторінку Fb у разі авторизації реклами без активного інста-акаунту. Соціальні мережі відтепер синхронізуються.

Однак, вагома перевага Insta — рекламні інтеграції. У Facebook цей метод просування не набув такої популярності, адже Цукербергівська компанія намагається концентрувати всі рекламні сили «під своїм крилом». В Insta рекламодавці здебільшого зв’язуються з блогерами особисто. Дослідження показують, що персони, які мають акаунти з великою кількістю підписників (від 1000, без застосування програм для накрутки) та активною аудиторією можуть рекламувати цільові товари і мати з того непоганий прибуток.

Але це скоріше пов’язано з винахідливістю підприємців, аніж зі зручностями налаштування реклами в social media.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Що відповіси на це, Facebook?

А йому є що сказати! Ads Manager на сьогодні є найзручнішим інструментом розповсюдження реклами. Завдяки вдосконаленому функціоналу кожен користувач може налаштувати цільову аудиторію рекламного посту аж до «точкового входження», що значно підвищує ефективність рекламної кампанії. А ще функція мікротаргетингу дозволяє значно економити бюджет, що дає соціальній мережі великий плюс з точки зору користі для бізнесу.

Якщо ви самі не знаєте, кому продавати свої товари/послуги, то турботливий Fb сам проведе дослідження вашої оптимальної цільової аудиторії.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Підсумок 1-го раунду

Facebook нещадно дає під дих Instagram своєю клієнтоорієнтованістю. Повна свобода дій, яку пропонує Insta, тьмяніє на фоні відточених до найменших деталей функцій Fb. Facebook має велику перевагу перед Іnstagram завдяки максимально деталізованим налаштуванням реклами. І дає можливість не винаходити велосипед, а вільно кататися на ньому по прибутковим полонинам соціальних мереж.

Перший раунд закінчується поразкою колишнього фотохостингу. Instagram vs Facebook — 0:1.

Раунд 2. Яку соціальну мережу обрати для того, щоб просувати бізнес

Instagram, твій вихід

Звісно, лояльність аудиторії залежить від правильності обраної медіаплатформи. Навряд чи аудиторія Insta тепло зустріне рекламу про нові авторегістратори чи біржеві дослідження.

Маркетологи Instagram стверджують, що портрет їх цільового користувача — це молодь, в основному дівчата до 24-х років. Як правило, вона ще й досвідчена користувачка соціальних мереж з великого міста. За аналогією з Twitterом, Instagram пропонує зручні можливості по ефективному використанню хештегів.

За оцінками маркетологів, Instagram надає великі можливості для просування брендів, які легко візуалізувати.Це найкраща соцмережа для просування, якщо ваш товар або послуга — естетичні та привабливі на вигляд. У вас є шанс робити популярний контент, якщо ви професійний фотограф, організатор заходів, майстер hand-made виробів або маєте домашню кондитерську. Такі користувачі легко знайдуть свою аудиторію в цій соціальній мережі.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

А тепер Facebook

Маркетологи Facebook  характеризують свою аудиторію як серйозних фахівців, які охоплюють широке поле професійної діяльності. Тут не складно зустріти індивідуальних підприємців, інтернет-діячів, IT-фахівців, а також представників творчого класу, дизайнерів, рекламістів, маркетологів та інших представників «урбанізованих» професій. Використовують Facebook переважно користувачі, вік коливається в діапазоні від 25-ти до 50-ти років. Основна аудиторія Фейсбуку має стабільний соціальний статус і дохід не нижче середнього.

Найбільш перспективні для просування послуги та товари в Fb орієнтовані на серйозну платоспроможну аудиторію. Соцмережа заохочує конференції, бізнес-тренінги і семінари тут однозначно будуть користуватися попитом. Тут є можливість писати розлогі матеріали, подавати аналітику, оформляючи масштабні публікації як замітки (з додаванням зображень та навіть відео в тіло тексту). Великі матеріали не мають в цій соціальній мережі не лише засобів оформлення та публікації, а й лояльної до них аудиторії. Єдиний мінус у Fb — замітки не можна рекламувати. Хоча є серйозна підозра, що цю несправедливість найближчим часом виправлять.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Підсумок 2-го раунду

Звісно, кожен бізнес обирає соціальну мережу, відштовхуючись від своєї цільової аудиторії. Але ж нам потрібно обирати переможця, правда?

Так як у Facebook перебуває більш платоспроможна аудиторія — віддаємо бал йому. Хоча й визнаємо, що це доволі суб’єктивне рішення. Для багатьох бізнесів фаворитом стане Instagram через свою спрямованість на візуальну складову. Та все ж перемога за Facebook, оскільки ця соцмережа дає можливість робити акцент як на візуалізації, так і на текстовому супроводі (або навіть і робити текст самостійною одиницею без використання зображень). 

Раунд 3. Яку соціальну мережу обрати для селф-брендингу

Instagram, відіграєшся?

В той час як Fb має доволі хаотичний алгоритм видачі постів, на який впливає залученість аудиторії, Insta надає можливість з’являтися в стрічці новин кожного підписника. Свою аудиторію ви можете знайти в групах конкурентів або за цільовими хештегами.

Дослідження Needskope стверджують, що в світі більше візуалів. Тому фотоконтент допоможе пробитися у топи набагато швидше, ніж текст. І це говоримо не ми, а Ейнштейнова Теорія вірогідності :)

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Facebook, останнє слово за тобою!

Facebook розміщує рекламну інформацію тільки з відповідною поміткою, а для селф-брендингу це не найкраща альтернатива.

Якщо ваш контент — не соціальний, а має у підтексті політичну рекламу, то з 2018-го року вона буде «випускатися» у світ з повним пулом даних про рекламодавця — від інформації про попередні рекламні пости до суми, яку «слуга народу» вклав у розкрутку в соцмережах.

Так, система видачі рекламних матеріалів стане набагато прозорішою. Але чи не спровокує вона чорних маркетологів?

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Підсумок 3-го раунду

Instagram все таки краще підходить для селф-брендингу, тоді як Facebook частіше використовується компаніми. Тому, Insta, почесний останній бал за особисте просування дістається тобі!

Так хто переміг?

Хотілося б сказати, що дружба :) Але з перевагою у два бали лідером батлу все ж став Facebook. А якій соцмережі надаєте перевагу ви для розвитку бізнесу? Беріть участь у нашому опитуванні в Facebook, і визначимо ще й народного переможця.