Блог
//Про питання контролю якостіПро питання контролю якості
Uk
06 Липня 2015

Про питання контролю якості


Що таке якість? Для нас – це стабільний та функціональний сайт, який повністю відповідає вимогам нашого клієнта. Це продукт, який працює на користь бізнесу його власника, а відповідно – і на нашу репутацію.

Тож яким чином ми контролюємо якість нашого, так званого, «товару»?  Ви, мабуть, чули про такі поняття, як Quality Control (QC) та Quality Assurance (QA). Це так звані контроль якості та гарантія якості. І будь-яка серйозна компанія має в штаті осіб, які за них відповідають. У сфері ІТ, наприклад, це люди, які займаються тестуванням програмного забезпечення.

Погодьтеся, що це саме той шмат роботи, який сторонньому окові не помітний, але, насправді, є дуже важливим. Адже тільки шляхом тестування можна виявити певні помилки чи невідповідності вимогам замовника. А вони, нажаль, трапляються у роботі навіть найпрофесійніших фахівців.

Тестування – це надзвичайно складний процес, який потребує від спеціаліста неабиякої уважності до деталей, прискіпливого ставлення до дрібниць та уміння донести свою думку до інших учасників команди. Адже саме від цього буде залежати якість випущеного продукту, і, як наслідок – репутація компанії. Хоча це далеко не повний перелік якостей, якими повинен бути наділений професійний тест-інженер. 

У той же час, тестування – це багатогранна діяльність, яка навіть має свою класифікацію:

  • За запуском програми: статичне та динамічне;
  • За доступом до коду: білий, сірий та чорний ящики;
  • За правильністю вхідних значень: позитивне та негативне;
  • За місцем у циклі тестування: димове, санітарне, з наскоку, регресивне, тестування нових функцій;
  • За властивостями об’єкта тестування: функціональне, інсталяційне, об’ємне, конфігураційне, тестування інтерфейсу, потоку даних, зручності, виробництва, надійності, безпеки, документації, користувацького інтерфейсу, інтернаціоналізації, локалізації.

Отже, самі бачите, що тестування – це не така вже й проста робота, якою може здатися на перший погляд. Але головне – ціна помилки тим дорожча, чим пізніше вона буде знайдена. Тому вкрай важливо починати тестувати продукт із самого початку процесу його розробки.

Наша компанія відповідально ставиться до якості сайтів, які створює. Тому тестуванню нами приділяється багато уваги. І якщо у вас виникли будь-які запитання – ми із задоволенням дамо на них відповідь та поділимось своїм досвідом.