Блог
//взяв картинку – став злочинцем: просто та доступно про авторське право в мережівзяв картинку – став злочинцем: просто та доступно про авторське право в мережі
Uk
17 Червня 2016

взяв картинку – став злочинцем: просто та доступно про авторське право в мережі

Nakitel, Накитель, Ми розробляємо майбутнє

Зачасту, блукаючи безкраїми просторами Мережі в пошуках цікавої або потрібної інформації чи матеріалів, ми навіть не задумуємося про законність наших дій. Використовуємо зображення, тексти, ролики, комп’ютерні програми, розміщуємо під власним іменем, та зовсім не зважаємо на той факт, що у всього є автор, який має власні права.

Хоч питання регулювання авторського права в Мережі не на кращій своїй стадії, та все ж вся інтелектуальна власність захищена законодавством, адже навіть на матеріали в Інтернеті розповсюджується дія ЗУ “Про авторське право та суміжні права”.

Які ж можуть бути наслідки подібних дій? Таке піратство може призвести до судової тяжби, яка принесе немало витрат та нервів. При цьому багато хто навіть не розуміє, що порушує чиїсь права, робить це зовсім несвідомо. Та всі ми знаємо, що незнання закону не звільняє від відповідальності.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Що ж це за власність така – інтелектуальна?

З майновою власністю все зрозуміло: купили телефон чи диван – це ваша власність. А ось інтелектуальна власність носить дещо інший характер. Якщо не вдаватися у подробиці, то це будь-який продукт інтелектуальної діяльності людини. Вірніше, це матеріальне втілення такого продукту. Тобто стилі, концепції, абстрактні ідеї та техніки, які можуть використовуватися людьми, не є інтелектуальною власністю. На всю інтелектуальну власність поширюється дія авторського права.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Що є об‘єктом авторського права в Мережі?

Напевне, кожен хоч раз у житті чув про об’єкт авторського права, але навряд має чітке уявлення цього поняття. Ми вже визначилися з інтелектуальною власністю, а от саме вона і є таким об’єктом. В законодавстві чітко прописані ці категорії, але за рахунок стрімкого розвитку виникають все нові об’єкти, які хоч не внесені до переліку, але за всіма параметрами підпадають під захист. До таких параметрів належать: юридична оригінальність та об’єктивне вираження. Якщо ми говоримо про Мережу, то і програми, рядки коду, бази даних – все це інтелектуальна власність, не кажучи вже про зображення, статті, відео чи аудіо.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Хто є власником авторського права?

Досить просто, але зі своїми нюансами. Творець продукту і є власником авторського права. У всякому випадку поки не передав його чи не пішов до кращого світу. Передати автор може права на витвір у спадок або ж продати за винагороду, наприклад, видавництву. Що цікаво, авторське право може передаватися із покоління в покоління – така собі фамільна цінність. Якщо ж передача прав не відбулася, то твір тільки через цілих 70 років стане надбанням суспільства.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

“Мама-ама крімінал” – коли ви порушуєте авторське право

Однак все це не означає, що на всі матеріали в Мережі накладене абсолютне вето для нас, “простих смертних”. Користуватися загальнодоступними продуктами інтелектуальної власності можна, ба навіть потрібно – не дарма ж їх викладують в Інтернет і створюють. Жоден автор не хоче чахнути над своїм твором, як Кощій над золотом. Використовувати їх в особистих цілях можна! Але використовувати ці матеріали з комерційною метою, та ще й підписуватися під ними своїм ім'ям – це вже, як мінімум, зовсім неетично, а як максимум, – карається законом.

Але є ще один цікавий нюанс. Якщо Ви працюєте над власним проектом, при цьому користуєтеся чужими напрацюваннями – Ви вписуєтеся в рамки закону. Але тільки в тому випадку, якщо зміст запозичення твору не перевищує 30%.

Підбиваючи підсумки, хочеться зауважити, що наша компанія шанує право на інтелектуальну власність і функціонує виключно в рамках закону. Тому, поважаючи авторські права на матеріали наших партнерів, клієнтів і громадян в цілому, того ж ми очікуємо і в відповідь. Адже ми всі прагнемо до кращого і хочемо жити в цивілізованому суспільстві.