Блог
//Мінімалізм, що надихаєМінімалізм, що надихає
Uk
Ru
09 Лютого 2017

Мінімалізм, що надихає

Nakitel, Накитель, Ми розробляємо майбутнє

Стриманість і лаконічність, відсутність зайвих деталей та геометричні форми – так коротко можна охарактеризувати мінімалістичний напрям у веб-дизайні. Котрий, до речі, сьогодні знаходиться на піку популярності. І це не дивно, адже такий стиль має велику кількість переваг. Чого вартий лише той факт, що подібні рішення дозволяють суттєво спростити процес користування для пересічного юзера: користувач завжди розуміє що і де можна знайти, а його увага зосереджується виключно на змісті контенту. 

Шлях з мистецтва у веб-дизайн

Свої витоки мінімалізм у створенні сайтів бере з мистецької течії, що з’явилась у другій половині ХХ століття. Її характерними особливостями були аскетичність, стриманість, монохромність. Всю суть стилю можна передати висловом знаменитого архітектора Людвіга Міс ван дер Рое: “Менше – означає більше”.

Мінімалізм – художня течія, що виникла як реакція на хаос абстрактного експресіонізму, в основі лежить мінімальна трансформація використовуваних предметів, спрощення форм.
Nakitel, накитель, разработка сайтов

Особливої популярності напрям набув у зображальному мистецтві, архітектурі, дизайні інтер’єру, де в більшості почали використовуватися геометричні форми. Свій тріумф у веб-дизайні мінімалізм почав після появи у 1999 році пошукової системи Google, що відрізняється лаконічністю і простотою у оформленні. На сьогодні компанія так і залишається прихильником цієї концепції. Далі стиль тільки набував більшої популярності, адже дизайнери і користувачі були неймовірно стомлені від дратівливо-яскравих сайтів, набридливих банерів.

Концепція стилю

Використовуючи цей стиль, важливо не забувати про його суть – прагнення до максимального спрощення форм. В таких випадках необхідно відмовитися від зайвої інформації, всього, що візуально перевантажує сторінку. Традиційні прийоми – збільшені фонові зображення, плоский дизайн, прихована навігація, обмеження кольорової палітри. Багато хто вбачає мінімалізм лише як дизайнерське рішення, проте це далеко не так. Цей стиль вимагає відсутності другорядних і додаткових функцій. Це в свою чергу робить його далеко не універсальним. Громіздкі сайти, що містять велику кількість різних елементів, контенту, реклами, не варто виконувати в стилі мінімал. Їх не можна спростити без негативних наслідків, адже всі елементи мають важливе значення, а їх відсутність суттєво вплине на ефективність. Також необхідно враховувати, що міра має бути у всьому: сайти не мають виглядати мляво, а для цього потрібно використовувати контрасти, красиві зображення, цікаві шрифти.

Основні прийоми

Головне – функціональність

При роботі в стилі мінімал потрібно виключати абсолютно всі зайві елементи. Кожен з елементів сайту має бути необхідним для користувача. А тому такі елементи потрібно прибирати з сайту доти, доки він не почне втрачати свою функціональність – це сигнал того, що досягнено максимального спрощення.

Dish room

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Особлива увага деталям

Необхідно пропрацьовувати кожну деталь, адже кожна матиме концептуальне значення, відіграватиме роль у сприйнятті сайту користувачами. Це пояснюється їх відносно невеликою кількістю, а тому кожна з них може освіжити дизайн, додати йому яскравості, елегантності, витонченості.

Velvet Hammer

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Сила кольору

В стилі мінімал може використовуватися будь-який колір, хоча в своїй більшості дизайнери надають перевагу світлій палітрі. Вибір має бути виваженим, бо колір грає не меншу роль у ефективності ніж деталі. Особливо важливо підібрати коректні поєднання кольорів. Адже саме кольорова гама дає можливість втілити ідею сайту, зробити його дизайн цікавим та неординарним.

Andrevv

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Використання порожнього простору

Порожній простір – один із стовпів, на якому міцно стоїть стиль мінімал. “Повітря” допомагає ще більше акцентувати увагу на деталях. А тому необхідно з особливою обережністю підходити не лише до заповнюваного простору, а й до місць, котрі залишаються порожніми.

Mashvp

Nakitel, накитель, разработка сайтов


Типографіка у мінімалізмі

Стиль мінімал вимагає експериментів зі шрифтовим наповненням. Грамотний підбір шрифтів може вдало компенсувати відсутні деталі. Розмір, насиченість, стиль, поєднання різних шрифтів допоможуть зробити дизайн свіжішим та цікавішим для користувача.

Engzell

Nakitel, накитель, разработка сайтов