Блог
//Два типи мотиваторів менеджера з продажу - наш досвідДва типи мотиваторів менеджера з продажу - наш досвід
Uk
Ru
29 Січня 2016

Два типи мотиваторів менеджера з продажу - наш досвід

Nakitel, Накитель, Ми розробляємо майбутнє

Якщо довго-довго-довго, то це пошук менеджера з продажу, а ми хочемо розповісти  про власні висновки та винайдену нами закономірність. Під час активних пошуків менеджера з продажу ми, як і більшість компаній, зустрілися із доволі серйозною проблемою: яким повинен бути менеджер-продажник, щоб його робота в компанії була якомога ефективною? Ми поділимося з вами цікавим спостереженням з власного досвіду стосовно типів додаткової мотивації у продажників.

Ніби в пошуках Грааля, ми проводили співбесіди з кандидатами, шукали того, хто стане невід’ємною частиною нашою дружньої сім’ї та займе відповідальну посаду менеджера з продажу. Крім внутрішніх мотиваторів, для себе ми чітко виділили два типи додаткових мотиваційних факторів.

Перший тип або “мені треба годувати сім’ю”

Ці люди наділені всіма необхідними рисами, які властиві гарному продажнику. Їх відрізняє лише наявність конкретних додаткових мотиваційних факторів. Тобто окрім внутрішньої мотивації компанії (премії, відсотки, заохочення) – такі собі пряники, є ще те, що виконує роль своєрідного батога. Це можуть бути мотиватори різні за своєю суттю, але всі вони зводяться до прагнення збільшення свого заробітку. Наприклад, машина в кредит – гарний додатковий мотиватор, особливо якщо в комплекті йде така ж квартира. Саме ці фактори змушують перший тип продажників стрімко йти вперед, змітаючи на своєму шляху всі бар’єри та перепони.

Другий тип або “люблю продавати”

До цього типу відносяться яскраві люди, які навіть не просто люблять свою роботу, а захоплюються самим процесом продажу. Простіше кажучи, продажі – їх стиль життя, на переговорах вони що риба у воді – у своїй стихії. Жодних інших додаткових мотиваторів такі продажники не мають, та вони їм і не потрібні, головне для них – робити світ кращим, досягати успіху в своїй сфері. Вони захоплені самим процесом від початку до кінця, кожним його етапом.

Обидва типи є доволі ефективними для компанії, адже ті і інші працюють на результат, хоч і з різними підходами до справи. Тому ми зустрілися зі справжньою дилемою у цьому питанні і зараз активно намагаємося знайти найкраще рішення. Що з цього вийде і власний досвід розв’язання цієї проблеми, розповімо вам дещо пізніше, а поки продовжуємо пошуки.