Блог
//Who is who: вінтаж і ретро в веб-дизайніWho is who: вінтаж і ретро в веб-дизайні
Uk
Ru
03 Грудня 2015

Who is who: вінтаж і ретро в веб-дизайні

Nakitel, Накитель, Ми розробляємо майбутнє

Нове - це добре забуте старе. От тільки це старе потрібно грамотно згадати та правильно оформити. На вашу думку, що буде виглядати краще: дідусів «горбатий» «Запорожець», котрий стоїть на подвір’ї уже добрий десяток років, чи легендарний Rolls-Royce Phantom 1958 року випуску, з якого кожного дня здувають пилинки?

Так і з дизайном. Можна надати сайту наліт благородної старовини, але важливо, щоб він справляв враження перевіреної роками мудрості, а не показував затерті та іржаві кути.

Спочатку розберемося із назвами. Більшість вважає назви «ретро» та «вінтаж» синонімами. Цим грішать навіть деякі професійні дизайнери. Різниця мінімальна, але для справжніх перфекціоністів повідовляємо:

Ретро — це модний стиль, що охоплює часовий проміжок від 1850-х до 1950-х років. За це століття в моду ввійшли високі капелюхи із широкими полами, запаморочливо складні жіночі зачіски та незмінний чоловічий костюм-трійка в парі із тростиною.

Вінтаж охоплює період від 1950-х до 1980-х років. Зазвичай мається на увазі еталонний американский та англійський стиль яскравого кольорового одягу та предметів повсякденного вжитку.
 
Nakitel, накитель, разработка сайтов

Використання старовинних елементів у дизайні дозволяє поглянути на сучасність під іншим кутом. Це маленька машина часу, що переносить глядача на кількадесят років тому. 

Головними інструментами в ретро-дизайні є відповідні шрифти, картинки та загальне оформлення. Спочатку декілька слів про шрифти. Сьогодні не можна виділити один або декілька найбільш популярних шрифтів, які використовуються у веб-дизайні стилю ретро. Тим не менш, є декілька моментів, які потрібно враховувати.

Існує 2 найбільш поширених стилів тексту, які максимально відповідають епосі:

  • Прості рублені шрифти для плакатів та типографій, які можна швидко відтворити за допомогою пензля і фарби.
  • Каліграфічні рукописні шрифти із округлими формами, що привертають увагу.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Більшість шрифтів мають елементи обидвох стилів, що робить їх одночасно старовинними та сучасними. Якщо вдасться ще й дотриматися розмовного стилю епохи — взагалі чудово. Часто на російськомовних та україномовних сайтах використовують дореволюційні правила правопису, але тут важливо не вхопити лишку і дотриматися золотої середини між яскравим зовнішнім виглядом та високою читабельністю тексту.

Варто також звернути увагу на текстове наповнення та його доцільність. Буде трохи дивно, якщо вінтажним шрифтом буде написаний текст про юридичні послуги.

У дизайні самих сторінок найчастіше використовуються наступні елементи:

  • Ілюстрації та картинки у стилі пін-ап, поп-арт або будь-якому аналогічному.
  • Старовинні автомобілі та механічні прилади і пристрої.
  • Чорно-білі фотографії.
  • Фактура, що будь-яким чином натякає на старовину (пожовтілий папір, дерев’яна поверхня із обдертою фарбою тощо).
Nakitel, накитель, разработка сайтов


Пам’ятайте, що ретро чи вінтажний дизайн сайту — це потужна можливість привернути увагу, але потрібно продумати стилістику до найменших дрібниць. І наостанок презентуємо вам невелику добірку сайтів, котрі виконали це завдання "на ура":

Moon Radio
Nakitel, накитель, разработка сайтов

All Stars Lane
Nakitel, накитель, разработка сайтов

The Barstow
Nakitel, накитель, разработка сайтов

Kitchen Sink Studios 
Nakitel, накитель, разработка сайтов

Tommy
Nakitel, накитель, разработка сайтов