Блог
//Який месенджер обрати, якщо ви параноїкЯкий месенджер обрати, якщо ви параноїк
Uk
Ru
12 Серпня 2017

Який месенджер обрати, якщо ви параноїк

Nakitel, Накитель, Ми розробляємо майбутнє

Сьогодні багато людей все частіше замислюється над захистом приватного життя. А нові й нові скандали подібного роду в різних країнах стимулюють пошуки безпечних засобів зв’язку. Кому ж хочеться, щоб особисте листування було доступним кому завгодно. Аж надто, коли мова йде про справи ділові. Сьогодні говоримо про месенджери з високим рівнем захисту.

Telegram 

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Це безкоштовний мобільний додаток для смартфонів та інших пристроїв, який дозволяє обмінюватися текстовими повідомленнями та медіафайлами різних форматів. Набув дуже великої популярності завдяки своїй простоті та водночас великому акцентові на безпеці. Застосунок Telegram побудований на технології захисту криптостійким алгоритмом шифрування листування. Хоча останнім часом виникає доволі багато неоднозначних ситуацій в площині безпеки, та на сьогодні більшість експертів таки вважають Telegram лідером серед найпопулярніших месенджерів. 

Його творцем є не хто інший, як Павло Дуров, якому ідея створення захищеного месенджера прийшла після обшуків. Для захисту даних, якими обмінюються користувачі, Telegram використовує спеціально розроблений протокол MTProto і двошарове шифрування з 256-бітовим AES-ключем. Щоб месенджер залишався незалежним, Дуров та розробники застосунку покинули територію Росії, а сам Telegram зробили некомерційним. За словами самого Дурова, Telegram розроблявся, враховуючи те, що всі канали зв’язку прослуховуються, а вихідний код програми відомий. Все ж навіть при цьому розшифрувати дані користувачів та отримати доступ до листування не в змозі навіть розробники. 

Серед додаткових можливостей – секретні чати, які використовують end-to-end шифрування. Це означає, що всі дані, які передаються в повідомленні між абонентами, шифруються без участі сервера, а всі повідомлення з пристрою відправника надходять безпосередньо на пристрій одержувача. В такому разі, якщо навіть припустити теоретично перехоплення листування, то розшифровка його неможлива без ключів, які зберігаються на пристроях співрозмовників.

На користь самого месенджера свідчать багато історій. Наприклад, призначену ще у 2013 році нагороду за злом Telegram розміром у 200 тисяч доларів так досі ніхто і не отримав. Крім того, доволі часто саме цей месенджер обирають в якості засобу зв’язку терористичні організації та окремі діячі (що далеко не є позитивним фактором, звісно, та про рівень захисту все ж свідчить).

BlackBerry Messenger

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Перший месенджер, який було розроблено для смартфонів. Сьогодні доступний для всіх операційних систем. Головними його принципами є безпека та приватність. Крім текстових повідомлень, месенджер дозволяє відправляти будь-які файли, підтримує аудіо та відеодзвінки. Є функція приватного чату, в якому приховується ім'я співрозмовника, а листування чату автоматично видаляється після закриття та через певні часові проміжки.

Ви з тих, хто частенько помилково відправляє повідомлення? Цей месенджер дає змогу виправляти такі випадковості, відкликаючи повідомлення з чату. Крім того, є інтеграція платіжної системи PayPal для грошових переказів безпосередньо з чатів.

Wickr

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Основний слоган розробника: “Не залишати жодних слідів”. Саме така позиція приваблює поціновувачів захищеного спілкування. Додаток знищує повідомлення як на телефонах співрозмовників, так і на серверах. Завдяки функції повного знищення відновити вміст повідомлень неможливо навіть за допомогою спеціалізованих засобів. Повідомлення, відправлені через цей месенджер, не містять геолокаційних даних. Зберегти їх взагалі неможливо, адже через зазначений відправником час листування видаляється із девайса співрозмовника. Крім того, застосунок захищений від скріншотів.

Signal від Open Whisper Systems

Nakitel, накитель, разработка сайтов

В основі цього месенджера лежить технологія з відкритим вихідним кодом ZRTP. В минулому році навіть отримав звання найзахищенішого від Едварда Сноудена, колишнього співробітника ЦРУ та АНБ. Про те, що Signal є найбільш надійно захищений від прослуховування, він написав у своєму Твітері.

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Месенджер використовує наскрізне шифрування. Всі дані (текст, відео та фотографії) шифруються безпосередньо на пристрої відправника. Завдяки цьому ані треті особи, ані розробники застосунку прочитати повідомлення не в змозі. Цей месенджер можна зробити програмою за замовчуванням для всіх вихідних повідомлень та дзвінків. Відмінною особливістю цього месенджера є можливість здійснювати голосові виклики. Він прив’язаний до номеру і дає можливість безпечно спілкуватися з контактами телефонної книги.

Не дарма один з провідних експертів з криптографії Крістофер Сооіан зазначив: «Кожного разу, коли черговий користувач завантажує і починає використовувати Signal, директор ФБР пускає сльозу».

Confide

Nakitel, накитель, разработка сайтов

Месенджер від самого початку створювався з великим акцентом на максимальній безпеці. Звісно, має не таке велике поширення, але в певних колах (параноїків) доволі популярний. Продукт безкоштовний та має версії для всіх операційних систем. Повідомлення зберігаються тільки на девайсах співрозмовників, а для шифрування використовується технологія end-to-end. Цей застосунок справжня знахідка для тих, чия пристрасть до безпеки набуває ознак маніакальної. Справа в тому, що текст отриманого повідомлення навіть не відображається повністю, а розбивається на блоки і показується частинами лише при дотику пальцем або наведенні курсором. Навіть спроба зробити скріншот із тріскотом провалиться, а відправник отримає сповіщення про це.

Втім, спеціалісти стверджують, що жодна з таких програм не може претендувати на повну захищеність.

Юрій Марченко

Генеральний директор Накітель, провідний спеціаліст із захисту даних
  
Nakitel, накитель, разработка сайтов

Нарівні з новими засобами безпеки з’являються і вдосконалені технології для злому. А знайти виконавця для такої брудної роботи – справа одного запиту в Google. Тож, навіть зробивши вибір на користь месенджера з підвищеною безпекою, не втрачайте пильність та не ховайте далеко поштових голубів :)